Barion Pixel

Szálkásítás, Fogyás

Sikersztori 84 - Bozsoky János - Test-Átalakulása

2022. 12. 14.

KINGA

Sziasztok!


A saját test átalakulás történetemet, motivációmat írnám le egy cikk formájában, majd a későbbiekben jelentkeznék egy korrekten összeállított videóval is, Ádámon keresztül.
Első lépésként ezt a formát azért választottam, mert úgy érzem, hogy maga a téma és Ádámmal való munkám többet érdemel egy 3 perces videónál. Lehetne persze egy előtte, utánna kép egy időszak megjelöléssel. De a motiváció a legfontosabb háttér szerintem. Erről írnék, hogy nálam ez miként ment. Mert a tartós eredményekhez erre van a leginkább szükség.
Életmódot, szokás rendszereket kell megváltoztatni és nem kúrákat "végig csinálni" .
Ha valaki komolyan és minőségében szeretne változást az életében elérni, annak több időt és figyelmet szükséges önmagára fordítani. A kor itt sem számít. Mert úgy gondolom, hogy az igazi átalakulás lelki, szellemi és testi téren egyaránt az önismeretnél kezdődik. És ez kortól független, véleményem serint. Akinek nincs igénye az önismerethez, annak céljai sem lesznek hosszú távon.

A test átalakulásom története:

Bozsoky Jánosnak hívnak, 43 éves vagyok.

Utólag tűnt csak fel számomra , hogy az elmúlt 8 évben komoly súlyfelesleget sikerült magamra halmozni. Ami csak nőtt és nem akart lemenni. Elkezdtem ennek az okát keresni, mert már nagyon zavart, amivé váltam. A probléma több szinten jelentkezett. Alkati megjelenés, vérnyomás növekedés, állóképesség romlás, rossz közérzet, itt fáj – ott fáj jelek, negatív gondolatok.....

Jól emlékszem, hogy körülbelül 20-23 éves koromig egy atletikus, sportos életvidám srác voltam. Versenyszinten úsztam korábban, kevés tornász múltam is volt és a mozgás aktívan jelen volt az életemben 30 éves koromig. A 173cm magasságomhoz akkor 70-72 kilós tömegem volt, rugalmasság, hajlékonyság jellemzett. Ment a spárga oda – vissza. Jól éreztem magamat a bőrömben. Néha kósza gondolatként megfordult a fejemben, hogy érdemes lenne talán kicsit komolyabban edzenem, felépíteni egy nagyon jó formát, amit aztán megtartok és abból tovább fejlődöm. Ez valami miatt (mindig volt egy ok), elmaradt. Hányzott az igazi motiváció és a megfelelő szakmai háttér. A személyre szabott helyes tudás sem volt jelen az életemben. Ezt is csak később értettem meg.

Családot alapítottam, apuka lettem, dolgoztam. Estére elfáradtam, jól bekajáltam a hosszú, melós napok után. Szóval rossz életformát választotztam. A gyerek nőtt, családi dolgok, megoldandó élethelyzetek vettek körül.... ugye ismerős? Teltek az évek és a pocak meg a kerület is nőtt. A vékony, karakteres arc, meg mint a lufi puffadni kezdett. Elfogadtam, mondván "nincs időm", dolgozó felnőtt ember vagyok, mit szégyeljem. Másokon is csak van felesleg, mondogattam. És nem is volt lelki ismeret furdalásom.... látszólag. Egy darabig.....
Mert ugye az ember időnként azért csak néz tükörbe, lát másokat is maga körül, érzi, hogy nehezebb felmenni a lépcsőn, egy dombra egy kirándulás alkalmával. Megy az idő és csökken az erőnlét. A vérnyomás értékek is apránként növekednek, zihálsz a lépcsőn felfele és a többi.

Elkezded érezni, tapasztalni, hogy valami nagyon nem jól van! Valamit tenni kéne már, mert komoly baj lesz belőle ha így folytatod...


Egy törés hozta meg, egy nagy pofon kíséretében nálam a változáshoz vezető első igazi és TARTÓS lépéseket 2018 év elején. (Az ember természete sajnos ilyen, igényli a durranós pofont, attól észhez tér)

Minden területen újra kellett kezdenem az egész életemet. Elköltöztem 230 km-t eredeti lakhelyemről, Budapesthez viszonylag közel, szakmát is váltottam. Új barátok, új ismerősök, új kollégák. Ők már ilyen kis pufóknak ismertek meg 90 – 92 kilós kivitelben. Végig gondoltam, hogy mit hagyhatok hátra a fiamnak az éppen aktuális életminőségemmel, ha a "megszokott" úton megyek tovább. Ahogy növekedett a gyerek, mentem vele sétálni, kirándulni, biciklizni, úszni a strandra, futni. Ami nehezebben ment, mint 10 éve. A munkához is egészség kell és a hosszú minőségi élethez is. Ezt 40 felett érdemes felfogni és észben tartani!

2018 év végére 92 kilós lettem, kezdtem látványosan pocakosodni. Nehéz emésztés, puffadás érzet, fejfájások, rossz alvás.....Szégyen ide, szégyen oda, elhíztam.......tükörbe néztem és leköptem magamat. A lustaságom miatt főként!
Haragudtam arra a lusta, tohonya emberre, aki visszanézett rám a tükörből.
Valaha példamutató sportember voltam, velem példálóztak a baráti körömben mindig.
Hova tűnt az az ember? Tettem fel a kérdést magamnak.
Hogy jutottam idáig......?! Valamit most már tenni kellett!

Az első lépés:
Elkezdtem diétázni, kirándulni. Leadtam 4-5 kilót, jobb lett az erőnlétem, majd pár hónap múlva vissza szedtem a kilókat. De nem adtam fel. Zavart, hogy nem értem a miérteket. És biztos voltam benne, hogy ez lehet az oka. Elkezdett érdekelni a téma komolyan. A rokonságomban volt egy hölgy, aki a 165 centijéhez hozzáadott egy 100 kilós testet. Megfelelő diétával és mozgással leadott 25-30 kilót 6-7 hónap alatt. Nagyon tiszteltem érte. Eredménye rendkívül látványos volt. Elkezdtem kérdezni tőle sokat. Ő hívta fel a figyelmemet a kalória számolásra és az ételek minőségére igazából. Addig ezekkel az "apróságokkal" nem foglalkoztam. Úgy éreztem, hogy nem eszek én sokat...... (Utóbb rájöttem, hogy vagy 3 szorosát, mint amire szükségem lenne...)

A második lépés:
Elhatároztam, hogy vásárolok saját edző cuccokat. Fekpadot, rudakat, súlyokat, fából egy igényesebb csiga szerkezetet is készítettem. Húzószkodáshoz pedig egy falközé feszíthető rudat, szoba biciklit is vettem. Elkezdtem futni is. Nem mertem lefényképezni magamat előtte, szégyeltem! Most utólag bánom már.... De találtam egy 8 évvel ezelőtti fényképet, ami körülbelül tükrözi, hogy hova jutottam a szálkás, sportos állapotomból.
Sikerült saját összeállítású edzéstechnikámmal lemennem 3 hónap alatt 83-84 kilóig. Aztán megálltam, sehogyan se ment lejjebb a mérlegen a szám. Pedig már radikálisan szinte koplaltam, éheztem. Itt valami nagyon nem volt okés, valami még hiányzik. Volt lendület, mert a hölgyek elkezdtek megnézni az utcán, egyre többen. Jók voltak a visszajelzések. És ráadásul újra lett az önbizalmam, kinyíltam, kerestem a pozitív gondolkodású emberek társaságát. Mondtam magamban, hogy itt nem állhatok meg.

*(Ja igen! 92 kilósan azt gondoltam, hogy lefogyok majd 6-8 kilót és minden rendben lesz.
Aztán gondoltam, hogy max 10 kilót és tényleg jól fogok kinézni..... Utólag megmosolygom magamat. Mert nem tudhattam akkor még, hogy mi a valóság.)


A harmadik lépés:

         
Arra az elhatározásra jutottam, hogy megkérdezek valakit a témában, aki tényleg ért hozzá, mert ez komoly tudomány lehet. Nem értettem a fogyás mechanizmusát a testépítés miértjeit. Rengeteg kérdés volt bennem. Mitől növünk, mitől fogyunk, milyen ráhatásunk lehet a testünkre? Miként tarthatjuk meg a kialakított test kompozíziót? És kezdtem sejteni, hogy az sem mindegy, hogy mit eszem és mennyit.

Személyi edzőt kerestem 2019 év első felében. Természetesen a 12 órás nappali és éjszakai műszakrendem miatt terembe lejárni rendszeresen, na az megnehezítette a dolgomat rendesen! Előtte konditeremben soha nem edzettem. Emiatt kiesett a személyes jelenlétű koordinálás és rendszeres edzés lehetősége. Többen eléggé csinos összegért segítettek volna és a feltételek is nagyon kötöttek voltak. Külön táplálkozási szakembert kellett keresni az edző mellé. Soha nem sajnáltam a szakértelemért járó díjazást, félreértés ne essék. De azért mindenki tudja, hogy lehetnek és vannak is korlátok anyagiak terén is. Még jó, hogy volt saját otthoni felszerelésem, gondoltam. Keresni kezdtem egy másik utat, hogy otthon tudjak edzeni, valami kötetlenebb megoldást.

A neten elkezdtem videóanyagokat nézni több hazai személyi edzőtől. Azt láttam, hogy több szimpatikus, magasan kvalifikált edző tett fel anyagot. Sok hasznos alapdolgot tisztáztam magamban az anyagok, cikkek segítségével. Jó volt tőlük összeszedetten hallani, mi, hogyan működik.
Aztán rátaláltam egy fiatal 22 éves Naturál testépítő srácra. Akinek olyan furcsa volt az akcentusa, laza volt, poénos, nem beszélt félre. Észre vettem, ahogy telik az idő, egyre komolyabb és szinvonalasabb anyagokat tesz fel, egyre profibb a kommunikációja. Láttam megdöbbentő test átalakulás videókat a csatornáján, különböző emberekkel! 50 év feletti klienssel is (!)
Kiderült, hogy sikerült komoly bajnokságokat (Világbajnokság, INBA) is nyernie többször is a korosztályában. Ezek eléréséhez naturál kategóriába komoly erőfeszítés és megfelelő szakmai tudás is kell. Huszon párévesen mindezt elérni igazán nagy teljesítmény úgy gondolom. Meg lehet nézni a test kompozícióját, kidolgozottságát. A többi rizsa!
Egyre több anyagot néztem tőle és érdekesnek találtam a tartalmi mondani valóját. Soha nem zavar a korkülönbség akkor, ha a tapasztalati tudása és stílusa valakinek a helyén van.

A nagy változás:


Több lehetőségem is volt és én úgy döntöttem, hogy Tari Ádámot kérem fel az alapozásom és fejlődésem további szakaszában. 2019 június 6.-án írtam neki e-mailt, mivel videóiban és a honlapján is lehetőséget adott erre. A felkérést a személyi edzésre elfogadta. Egyébként nagyon meglepődtem, mert 24 órán belül személyre szabott kérdéseket feltéve válaszolt. Ilyen gyors visszajelzéssel még nem találkoztam. Javasolt egy 18 hetes középhaladó szálkásító-erősítő programot nekem a saját igényeim szerint. Mivel korábban volt már valamennyi sport múltam. A feltételek és az ár is nagyon korrekt volt a részéről. Átgondoltam és megrendeltem tőle a programot, teljes étkezési leírással egyben. Az edzések megkezdése előtt mindent pontosan egyeztettünk. Célomat, gyakorlatok helyes végrehajtási módját, időbeosztásomat, kedvenc ételeimet, miben fejlődnék és a többi. Minden kérdésemre gyorsan és személyemre szabottan válaszolt, segített. Nagyon profi volt a hozzáállása!És láss csodát! A dolog működni kezdett!! Hétről hétre láttam, tapasztaltam a változást. Mivel testzsír százalékom már eléggé lecsökkent BMI 32-ről BMI 24-re, lelassult az anyagcserém, nehezebben ment a fogyás. A célom 78 kiló volt úgy, hogy erősödni, izmosodni is szerettem volna. Az edzések előtti kardiókat és bemelegítéseket, majd az azokat követő levezető kardiókat is komolyan vettem. Egyre többet futottam, fokozatosan emelve a megterhelést, hétről hétre. Az étkezési programot 95%-ban, komolyan betarottam. A 18 hetes célomat Ádám instrukcióival 6 hét alatt elértem, ami a tömeget illeti, és az állóképességem hihetetlenül megnövekedett ahhoz a szinthez képest, ahonnan kezdtem. A második újrakezdésem (harmadik összességében) után a többi szálkásítzó-erősítő programját is végig csinálom.
Az edzések alatt nem csak zsírt veszítettem, hanem izomot is pakoltam magamra kalória deficitben. Az erőszintemen, a súlyok tömegének megmozgatásán is láttam az eredményt. A környezetemben az emberek, ismerőseim, főleg a hölgyek csodálkozva néztek. Kérdezték, hogy mi a fenét csináltam magammal?! Hihetetlenül jól nézek ki.....és a többi. Adott további lendületet rendesen. Az életem minden területén nagy lett a változás. A biciklitúrák a túraprogramok, futások alkalmával szinte fáradhatatlanná váltam. Ehhez megfelelő edzés és jó étkezési program, komoly motiváció és egy igazán jó személyi edző is kell. Életformává vált a változás számomra. Megkaptam minden segítséget Ádámtól.

Az edzéseket három fő részre plusz hasizom gyakorlatokra bontotta.

-toló
-húzó
-láb napokra.

A kedvencem a toló, majd a húzó program. Utolsó helyen a láb nap van természetesen. Mégis, a legnagyobb változás akkor állt be, amikor a lábnapokat beillesztettem egyre komolyabban. Így azt megszerettem. Sokkal jobb lett az állóképességem is általa. És a fogyás, erősödés is sokkal hatékonyabb lett. Nagyon fontos a megfelelő bemelegítés, vitaminok, ásványi anyagok bevitele a jó étrend mellett. És a folyadékbevitel nem utolsó. Napi 3-4L-t megiszok vízből. És minden működik! Az eredmény az lett, hogy az kiinduló tömegről lefogytam összesen 15 kilogrammot. Ezt 5 hónap alatt értem el, általam választottan lassabb ütemben. Meg is lett az eredménye, mert nem volt annyira megterhelő és a bőrömön semmilyen fogyási csík, lógás, szóval semmi nemn látszik meg. Szépen regenerálódott. De ehhez kellett egy jó edzésprogram és a megfelelő étrend.

2019 augusztusától sok új dolog, emberek, különböző tanulmányok megkezdései léptek az életembe. Egy jó időre abbahagytam az edzéseket, pihennem is kellett . Mert a kalóriadeficites állapotot nem lehet a végtelenségig művelni. Pihenni, regenerálódni szükséges. Az étkezésemre odafigyeltem és tartottam egy elfogadható formát 1-2 kilós intervallumon belül.

Év végén kértem Ádámtól egy 12 hetes tömegnövelő programot. Újra elkezdetm 2020 március - áprilisában a szálkásítást 82 kilóról. 73-75 kilogramm környékén belefogok a tömegnövelős programjába. A visszatérést fokozatosan ütemeztem, nincs sérülés és szépen fejlődöm. A testem is gyorsan emlékezik. Le is adtam 3 kilót 2,5 hét alatt. Most 79 kilogramm vagyok a cikk megírásának időpontjában.Természetesen minden hibát elkövettem a legnagyobb körültekintésem ellenére is menet közben. Pedig "elviekben" mindent tudtam. Nagy hangsúlyt kell fektetni a bemelegítésekre nyújtásokra. Inkább kissebb súlyokkal edzeni kezdetekben és szépen fokozatosan emelni mindent. Lassabb, szabályosabb kivitelezéssel a megfelelő agy-izom kapcsolat érdekében.
A saját tapasztalatnál nincs értékesebb!


Ádám videó anyagait újra és újra megnézem, visszatérve a régiekre is. És utólag mosolygok, hogy hiszen mindent elmondott, csak én nem figyeltem oda. Pontosabban fogalmazva: Nem értem meg rá, hogy megértsem, amiről beszélt akkor. Csak később. Igaza van. Ne gondolkodj túl sokat, kövess egy profi személyi edzőt, csináld és jön az eredmény. Ez a helyes út. Menet közben önmagunkat megfigyelve válik élővé, ami a papíron le van írva.

Bárkinek, akinek fontos a saját egészsége, közérzete és vannak céljai ezen a területen, őszintén ajánlom Tari Ádámot. Nagy tapasztalattal és nagyon pozitív hozzáállással rendelkezik. Megtaláltam a járható utamat az Ő módszerével. Segít, kérdezek és válaszol, lelkesít. Nem bonyolítja túl a dolgokat. De, amikor eljutsz arra a szintre, akkor komolyabban kivesézitek a miérteket. Amit még pozitívumként megemlítenék. Úgy érzem, hogy anyagilag nem húz le, megfizethető és valóban korrekt szolgáltatást ad. Az igazi fejlődés mindenkinek a saját belső döntésén múlik és ezt követően azon, hogy betartjuk e, követjük e a személyi edzőnk tanácsait. Idővel pedig úgyis mindenki megérzi, hogy számára mi a helyes irányvonal a saját életében.

Köszönöm neki az eddigi segítségét! Úgy érzem van hova fejlődni és a továbbiakban is sokat fogok tőle tanulni.

Szép napot mindenkinek!

fogyás
szálkásítás
zsírégetés
átalakulás
diéta
személyi edzés
online edzés